Καλοκαιρινό Σχολείο - ΕΜΕ Ημαθιας

Εισαγωγή στο 1ο Κ.Μ.Σ. 2007

Τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότεροι μαθητές, συμμετέχουν στους διαγωνισμούς της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας. Σε πολλές περιπτώσεις μαθητές που συμμετέχουν διακρίνονται, χωρίς προηγούμενα να έχουν ασχοληθεί με τα διαγωνιστικά Μαθηματικά.
Ορισμένα Παραρτήματα δυστυχώς όχι πολλά, οργανώνουν δωρεάν μαθήματα προετοιμασίας για μαθητές που θέλουν και επιθυμούν να ασχοληθούν με τους διαγωνισμούς. Η μεγάλη μάζα όμως των μαθητών που αγαπά και έχει κλίση στα Μαθηματικά, δεν έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει τέτοια μαθήματα από εξειδικευμένο διδακτικό προσωπικό. Το Παράρτημα Ημαθίας της Ε.Μ.Ε. μόνιμα εδώ και τέσσερα χρόνια, πραγματοποιεί για ολόκληρη τη χρονιά τέτοια μαθήματα. Έτσι τέθηκε ο προβληματισμός, η ιδέα της δημιουργίας ενός Μαθηματικού Καλοκαιρινού Σχολείου που απευθύνεται σε μαθητές από 12 – 17 ετών από όλη την Ελλάδα, που θα έχουν κοινό χαρακτηριστικό την αγάπη και την ιδιαίτερη κλίση στα Μαθηματικά. Αυτό γινόταν και γίνεται και σε άλλες χώρες, γιατί να μη γίνει και στην πατρίδα μας;
Έτσι προέκυψε το πλαίσιο, πάνω στο οποίο θα στηνόταν το 1ο Μαθηματικό Καλοκαιρινό Σχολείο που πραγματοποιήθηκε από 5 – 11 Αυγούστου 2007 στον Άγιο Νικόλαο της Νάουσας. Αγάπη και κλίση για τα Μαθηματικά, σε συνδυασμό με τη δημιουργική ψυχαγωγία και την άθληση, σ’ ένα εξαιρετικό φυσικό καταπράσινο περιβάλλον, αποτέλεσαν τις βασικές προϋποθέσεις για να υλοποιήσει το Παράρτημα Ημαθίας της Ε.Μ.Ε. αυτή την πολύ σημαντική και πρωτοποριακή ιδέα.
ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΔΟΜΗ – ΠΛΑΙΣΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
Η εκδήλωση ενδιαφέροντος για συμμετοχή των μαθητών, γνωστοποιήθηκε με αποστολή ηλεκτρονικών μηνυμάτων, σε όλα τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης δημόσια και ιδιωτικά, με συνεχείς ανακοινώσεις μέσα από την ιστοσελίδα της Ε.Μ.Ε., με την προβολή αυτών των ανακοινώσεων και σε άλλους δικτυακούς τόπους, αλλά ακόμη και με την ενημέρωση μέσα από εφημερίδες τοπικές και Πανελλήνιας εμβέλειας. Η διαδικασία αυτή έλαβε χώρα αρχές Μαΐου, όπου εκ των πραγμάτων είχαμε μία αντικειμενική δυσκολία, επειδή ο χρόνος ήταν λίγος και συνέπιπτε με την περίοδο των εξετάσεων.
Πολύ γρήγορα ξεπεράστηκαν οι αρχικοί μας στόχοι μαθητές απ’ όλη την Ελλάδα, 130 συνολικά, με υψηλή επίδοση στα Μαθηματικά και άριστη διαγωγή, δήλωσαν σύμφωνα με τις προϋποθέσεις, συμμετοχή.
Το κόστος συμμετοχής για κάθε μαθητή, ανήλθε στο ποσό των 400 €. Σ’ αυτό περιλαμβάνονταν η διαμονή σ’ ένα άριστο ξενοδοχείο, πλήρης διατροφή, τσάντα με όλα τα διδακτικά υλικά, επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους με παράλληλη ξενάγηση. Υπηρεσίες για την ψυχαγωγία και την άθληση των παιδιών και ακόμη υπηρεσία φύλαξης χώρων και παιδιών, όλο το 24ωρο. Για το επίπεδο και την ποιότητα, όλων αυτών των υπηρεσιών, το ποσόν κρίθηκε μικρό.
Οι μαθητές ταξινομήθηκαν σε τάξεις, ανάλογα με την ηλικία τους, με μικρές εξαιρέσεις κάποιων παιδιών, που παρακολούθησαν κατόπιν δικής τους επιθυμίας τάξεις υψηλότερου γνωστικού επιπέδου.
Τα μαθήματα διεξάγονταν στις αίθουσες του 3ου Γυμνασίου Νάουσας, που ήταν πολύ κοντά στο ξενοδοχείο διαμονής από 9π.μ. – 1.15 μ.μ.
Μετά τη διδασκαλία, τις απογευματινές ώρες, πραγματοποιούνταν δραστηριότητες με τη στήριξη κατάλληλων επιστημονικών ομάδων. Έτσι οι μαθητές μπορούσαν να ασχοληθούν με ποδόσφαιρο, βόλεϊ, μπάσκετ, τένις. Να παίξουν σκάκι, να ακολουθήσουν περιβαλλοντικές δραστηριότητες ή να συμμετάσχουν σε βιωματικές δραστηριότητες.
Δύο βραδινά δόθηκε η δυνατότητα στα παιδιά να παρακολουθήσουν 2 κλασσικές κινηματογραφικές ταινίες, ενώ ένα απόγευμα παρακολούθησαν τη θεατρική παράσταση ΄΄ Τα παιδιά του Ευκλείδη΄΄ από τους μαθητές του Γυμνασίου Αναρράχης – Εμπορίου Πτολεμαΐδας με την καθοδήγηση της καθηγήτριας Μαθηματικών Ασπασίας Ξεσφίγγη.
Συνοπτικά θα μπορούσαμε να πούμε πως όλο το πρόγραμμα λειτουργίας του σχολείου ακολουθήθηκε υποδειγματικά από όλους τους μαθητές χωρίς καμία εξαίρεση, ενώ τηρήθηκαν όλες οι προϋποθέσεις συμμετοχής. Από την Οργανωτική Επιτροπή δόθηκε ιδιαίτερο βάρος στην ασφάλεια των παιδιών και στην άνετη και ευχάριστη διαμονή τους.

 • ΕΜΕ Ημαθίας

  • Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία
  • Παράρτημα Ημαθίας
  • Διεύθυνση: Ολγάνου 19
   Βέροια, 59132
  • Τηλέφωνο: 23310-67107
  • Φαξ: 23310-67107
  • Ώρες Λειτουργίας:
   Δευτέρα και Παρασκευή 17:00 - 20:00
   Τετάρτη 09:00 - 12:00
  • Email: mathima0@gmail.com
  • Ιστοσελίδα ΕΜΕ Ημαθίας: http://www.emeimathias.gr
 • Τα προηγούμενα σχολεία

 • Επικοινωνία

 • Λύσε το παζλ!

     
     
     

  Κινήσεις: 0
 • Copyright © 2016
  Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία
  Παράρτημα Νομού Ημαθίας