Η δημιουργία του Μ.Κ.Σ. στην Νάουσα
Οι διαγωνισμοί της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας αποτελούν έναν εκπαιδευτικό θεσμό με ζωή μεγαλύτερη από εβδομήντα χρόνια. Η διάκριση σε αυτούς τους διαγωνισμούς θεωρείται σημαντική για τους μαθητές, όμως σε πολλές περιπτώσεις δεν τους δίνεται η δυνατότητα να ασχοληθούν πιο συστηματικά με τα «διαγωνιστικά» μαθηματικά και να παρακολουθήσουν ανάλογα μαθήματα από εξειδικευμένους διδάσκοντες.
Το Παράρτημα της Ε.Μ.Ε. Ημαθίας οργάνωσε και πραγματοποίησε τον Αύγουστο του 2007 το 1ο Μαθηματικό Καλοκαιρινό Σχολείο στην Νάουσα που απευθυνόταν σε μαθητές 12 έως 17 ετών απ’ όλη την Ελλάδα με κοινό χαρακτηριστικό την αγάπη και την κλίση στα μαθηματικά. Γνωρίζαμε ότι αυτό γινόταν και γίνεται και σε άλλες χώρες και δεν βλέπαμε τον λόγο να μην υπάρχει ένας αντίστοιχος θεσμός και στη χώρα μας.
Η θετική αποδοχή αυτού του προβληματισμού διαμόρφωσε και το πλαίσιο, στο οποίο λειτούργησε το 1ο Μ.Κ.Σ. Το καλοκαιρινό σχολείο πραγματοποιήθηκε κατά το χρονικό διάστημα 5 έως 11 Αυγούστου 2007 στην περιοχή του Αγίου Νικόλαου της Νάουσας. Το ιδιαίτερο ενδιαφέρον των παιδιών για τα μαθηματικά, σε συνδυασμό με τη δημιουργική ψυχαγωγία και την άθληση σ’ ένα εξαιρετικό φυσικό καταπράσινο περιβάλλον, καθώς και η διάθεση των μελών και των φίλων του Παραρτήματος Ημαθίας της Ε.Μ.Ε για εθελοντική εργασία σε πολλαπλά επίπεδα, αποτέλεσαν τις βασικές προϋποθέσεις για την υλοποίηση αυτής της σημαντικής και πρωτοποριακής ιδέας. Δημιουργήθηκε έκτοτε ένας θεσμός πανελλήνιας εμβέλειας που ρίζωσε στον τόπο μας με την οργάνωση στη συνέχεια του 2ου και 3ου Μαθηματικού Καλοκαιρινού Σχολείου.
Η μεγάλη πλέον εμπειρία που αποκτήθηκε από το Παράρτημά μας, η θέληση της τοπικής κοινωνίας που αγκάλιασε το θεσμό, η ικανοποίηση των μαθητών των Μ.Κ.Σ, η επιτυχής και πρωτοπόρα διοργάνωση των τριών σχολείων μας και το πανελλήνιο ενδιαφέρων των μαθητών να συμμετάσχουν σε επόμενο, υποχρεώνει τη Δ.Ε. και τα μέλη του Παραρτήματος της Ε.Μ.Ε. Ημαθίας να ανταποκριθούν θετικά στην απαίτηση της οργάνωσης και λειτουργίας του 4ου Μ.Κ.Σ.
Η οργανωτική δομή και το πλαίσιο λειτουργίας του 4ου Μ.Κ.Σ.
Το 4ο Μ.Κ.Σ. θα λειτουργήσει από 1 έως και 7 Αυγούστου 2010 στον Άγιο Νικόλαο της Νάουσας.
Οι μαθητές θα διαμένουν στα Ξενοδοχεία «ΒΕΡΜΙΟΝ» και «ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ» που βρίσκονται στο πάρκο του Αγίου Νικολάου Νάουσας, το οποίο διαθέτει γήπεδα ποδοσφαίρου, μπάσκετ, τένις, βόλεϊ και διαμορφωμένες δασικές εκτάσεις για περιπάτους και επαφή των μαθητών με τον σπάνιο φυσικό πλούτο της περιοχής. Από φέτος στη διάθεση των μαθητών μας θα είναι ένα υπερσύγχρονο κολυμβητήριο και γυμναστήριο ολυμπιακών προδιαγραφών που μόλις εγκαινιάσθηκε και λειτουργεί στο χώρο του πάρκου. Η διαμονή θα είναι σε δίκλινα, τρίκλινα ή τετράκλινα κλιματιζόμενα δωμάτια.
Τα μαθήματα θ’ αρχίσουν τη Δευτέρα 2 Αυγούστου 9.00 το πρωί και θα τελειώσουν την Παρασκευή 6 Αυγούστου. Καθημερινά τα μαθήματα θα πραγματοποιούνται σε 5 διδακτικές ώρες: 9.00 – 13.45. Τις απογευματινές ώρες θα πραγματοποιηθούν επίκαιρες διαλέξεις από επιφανείς επιστήμονες.
Το πρόγραμμα διδασκαλίας, η ύλη και οι καθηγητές που θα διδάξουν θα τελούν υπό την εποπτεία και επιστημονική καθοδήγηση της Επιτροπής Διαγωνισμών της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας και ειδικευμένων συνεργατών του παραρτήματός μας.
Στον μαθητή με την άφιξη του στις εγκαταστάσεις του 4ου Μ. Κ. Σ. θα δίνεται τσάντα που περιέχει σημειώσεις των μαθημάτων ανάλογες με την τάξη του.
Οι μαθητές στον ελεύθερο χρόνο τους θα μπορούν να ασχοληθούν με αθλοπαιδιές στις σύγχρονες εγκαταστάσεις του πάρκου και να παρακολουθήσουν μαθήματα κολύμβησης, υπό την επίβλεψη και φροντίδα ειδικευμένου προσωπικού.
Το κόστος συμμετοχής για κάθε μαθητή είναι 480 €. Σ’ αυτό περιλαμβάνονται διαμονή, διατροφή, διδακτικό υλικό, καθημερινή μεταφορά με λεωφορεία από το ξενοδοχείο προς το σχολείο που γίνονται τα μαθήματα, επισκέψεις με υπεύθυνο ξεναγό σε αρχαιολογικούς χώρους, η φύλαξη χώρων και παιδιών όλο το 24ωρο, η ιατρική φροντίδα και η ασφάλιση των μαθητών.
Πρέπει να τονιστεί ότι η συμμετοχή και η προσφορά εργασίας όλων των συμμετεχόντων (της οργανωτικής επιτροπής, των διδασκόντων και των επιστημονικών ομάδων στήριξης) στο Μ.Κ.Σ. είναι εθελοντική και άμισθη και αυτό έχει ιδιαίτερη αξία.