Καλοκαιρινό Σχολείο - ΕΜΕ Ημαθιας

Εφημερίδα ΛΑΟΣ 10.03.2010 – 4ο Μ.Κ.Σ.

Οι διαγωνισμοί της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας αποτελούν έναν εκπαιδευτικό θεσμό με ζωή μεγαλύτερη από εβδομήντα χρόνια. Η διάκριση σε αυτούς τους διαγωνισμούς θεωρείται σημαντική για τους μαθητές, όμως σε πολλές περιπτώσεις δεν τους δίνεται η δυνατότητα να ασχοληθούν πιο συστηματικά με τα «διαγωνιστικά» μαθηματικά και να παρακολουθήσουν ανάλογα μαθήματα από εξειδικευμένους διδάσκοντες.
Το Παράρτημα της Ε.Μ.Ε. Ημαθίας οργάνωσε τον Αύγουστο του 2007 το 1ο Μαθηματικό Καλοκαιρινό Σχολείο (Μ.Κ.Σ.) στη Νάουσα που απευθυνόταν σε μαθητές 12 έως 17 ετών απ’ όλη την Ελλάδα με κοινό χαρακτηριστικό την αγάπη και την κλίση στα μαθηματικά.

Σχολεία αυτού του είδους λειτουργούν σε πολλές χώρες και εύλογα θα μπορούσε να υπάρχει ένας αντίστοιχος θεσμός και στη χώρα μας. Η θετική αποδοχή αυτού του προβληματισμού διαμόρφωσε και το πλαίσιο, στο οποίο λειτούργησε το 1ο Μ.Κ.Σ. Το καλοκαιρινό σχολείο λειτούργησε κατά το χρονικό διάστημα 5 έως 11 Αυγούστου 2007 στην περιοχή του Αγίου Νικολάου της Νάουσας. Το ιδιαίτερο ενδιαφέρον των παιδιών για τα μαθηματικά, σε συνδυασμό με τη δημιουργική ψυχαγωγία και την άθληση σ’ ένα εξαιρετικό φυσικό καταπράσινο περιβάλλον, καθώς και η διάθεση των μελών και των φίλων του Παραρτήματος Ημαθίας της Ε.Μ.Ε. για εθελοντική εργασία σε πολλαπλά επίπεδα, αποτέλεσαν τις βασικές προϋποθέσεις για την υλοποίηση αυτής της σημαντικής και πρωτοποριακής ιδέας. Δημιουργήθηκε έκτοτε ένας θεσμός πανελλήνιας εμβέλειας που ρίζωσε στον τόπο μας με την οργάνωση στη συνέχεια του 2ου και 3ου Μαθηματικού Καλοκαιρινού Σχολείου.

Η εμπειρία πλέον που αποκτήθηκε από το Παράρτημα της Ε.Μ.Ε., η θέληση της τοπικής κοινωνίας που αγκάλιασε το θεσμό, η ικανοποίηση των μαθητών των Μ.Κ.Σ., η επιτυχής και πρωτοπόρα διοργάνωση των τριών σχολείων και το πανελλήνιο ενδιαφέρον των μαθητών να συμμετάσχουν σε επόμενο, υποχρεώνει τη Δ.Ε. και τα μέλη του Παραρτήματος της Ε.Μ.Ε. Ημαθίας να ανταποκριθούν θετικά στην απαίτηση της οργάνωσης και λειτουργίας του 4ου Μ.Κ.Σ., το οποίο θα λειτουργήσει από 1 έως 7 Αυγούστου 2010 και πάλι στον Αγιο Νικόλαο της Νάουσας.
Οι μαθητές θα διαμένουν στα Ξενοδοχεία «ΒΕΡΜΙΟΝ» και «ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ» που βρίσκονται στο πάρκο του Αγίου Νικολάου Νάουσας, το οποίο διαθέτει γήπεδα ποδοσφαίρου, μπάσκετ, τένις, βόλεϊ και διαμορφωμένες δασικές εκτάσεις για περιπάτους και επαφή των μαθητών με τον σπάνιο φυσικό πλούτο της περιοχής. Από φέτος στη διάθεση των μαθητών θα είναι ένα υπερσύγχρονο κολυμβητήριο και γυμναστήριο ολυμπιακών προδιαγραφών που μόλις εγκαινιάσθηκε και λειτουργεί στο χώρο του πάρκου.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του Τοπικού Παραρτήματος τα μαθήματα θ’ αρχίσουν τη Δευτέρα 2 Αυγούστου 9.00 το πρωί και θα τελειώσουν την Παρασκευή 6 Αυγούστου. Καθημερινά τα μαθήματα θα πραγματοποιούνται σε 5 διδακτικές ώρες: 9.00-13.45. Τις απογευματινές ώρες θα πραγματοποιηθούν επίκαιρες διαλέξεις από αξιόλογους επιστήμονες.
Το πρόγραμμα διδασκαλίας, η ύλη και οι καθηγητές που θα διδάξουν θα τελούν υπό την εποπτεία και επιστημονική καθοδήγηση της Επιτροπής Διαγωνισμών της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας και ειδικευμένων συνεργατών του Παραρτήματος.

Οι μαθητές στον ελεύθερο χρόνο τους θα μπορούν να ασχοληθούν με αθλοπαιδιές στις σύγχρονες εγκαταστάσεις του πάρκου και να παρακολουθήσουν μαθήματα κολύμβησης, υπό την επίβλεψη και φροντίδα ειδικευμένου προσωπικού.
Το κόστος συμμετοχής για κάθε μαθητή είναι 480 ευρώ και σ’αυτό περιλαμβάνονται διαμονή, διατροφή, διδακτικό υλικό, καθημερινή μεταφορά με λεωφορεία από το ξενοδοχείο προς το σχολείο που γίνονται τα μαθήματα, επισκέψεις με υπεύθυνο ξεναγό σε αρχαιολογικούς χώρους, η φύλαξη χώρων και παιδιών όλο το 24ωρο, η ιατρική φροντίδα και η ασφάλιση των μαθητών.
Όπως τονίζει η Διοίκηση του Παραρτήματος η συμμετοχή και η προσφορά εργασίας όλων των συμμετεχόντων (της οργανωτικής επιτροπής, των διδασκόντων και των επιστημονικών ομάδων στήριξης) στο Μ.Κ.Σ. είναι εθελοντική και άμισθη και αυτό έχει ιδιαίτερη αξία.

Θετικός ο απολογισμός
Τα πλήρη στατιστικά στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το Παράρτημα Ημαθίας της Ε.Μ.Ε. δείχνουν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των μαθητών που συμμετείχαν θεώρησε ότι το Μ.Κ.Σ. πέτυχε τον σκοπό για τον οποίο λειτούργησε.
Έως σήμερα έχουν συμμετάσχει 600 μαθητές που στην πλειονότητά τους (560) δεν είναι Ημαθιώτες αλλά προσέρχονται απ’ όλη την Ελλάδα. Αλλά και για την Ημαθία προκύπτουν αντίστοιχα οφέλη αφού προσελκύεται τουρισμός σε περίοδο χαμηλής ζήτησης αφού πολλοί γονείς μαθητών συνδυάζουν τη φοίτηση του παιδιού τους με τις διακοπές τους, ενώ σύμφωνα με στοιχεία του παραρτήματος ο κύκλος εργασιών έως τώρα, μόνο του Σχολείου, έχει αποδώσει 250.000 ευρώ τα οποία έχουν αναλωθεί στην αγορά υπηρεσιών από την τοπική αγορά. Επίσης, συμβάλει στην ανάπτυξη του συνεδριακού τουρισμού καθώς συνεργάτες της ΕΜΕ γνώρισαν τον Αγιο Νικόλαο και τις υποδομές του με συνέπεια να τον επιλέξουν για τη διεξαγωγή σεμιναρίων, ημερίδων και συνεδρίων και τέλος, σημαντική ήταν και η πανελλήνια προβολή της Ημαθίας και της Νάουσας καθώς για πέντε μήνες (Φεβρουάριος – Ιούνιος) στέλνονται πολλές ανακοινώσεις στα σχολεία όλης της χώρας, σε Μ.Μ.Ε. και σε ενημερωτικές ιστοσελίδες του διαδικτύου. Σημαντικός παράγοντα επίσης είναι και η ενεργοποίηση εκπαιδευτικών και επιστημονικού δυναμικού και από την Ημαθία.

Συμπερασματικά, όπως τονίζει και ο Πρόεδρος του Παραρτήματος της Ε.Μ.Ε. Ημαθίας Λευτέρης Ασβεστόπουλος «η πρωτοβουλία του Παραρτήματος Ημαθίας της Ε.Μ.Ε. έχει θετικά αποτελέσματα και οδήγησε όχι μόνο σε έναν πανελλήνιο θεσμό μεγάλης σημασίας για την ελληνική μαθηματική εκπαίδευση, αλλά προσφέρει οφέλη στην τοπική μας κοινωνία και αναδεικνύει δυνατότητες ανάπτυξης μέσα από την περιδίνηση της οικονομικής συγκυρίας που βιώνουμε».
Στο Μαθηματικό Σχολείο όμως αναπύσσεται και η σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ μαθητών από όλη τη χώρα αλλά και μεταξύ των μελών διαφόρων «κλαμπ μαθηματικών» κυρίως ιδιωτικών σχολείων, που συναντιούνται τα καλοκαίρια στον Αγ. Νικόλαο Νάουσας και εξελίσουν περαιτέρω τις δράσεις τους αλλά και τις παρέες που έχουν ήδη δημιουργήσει ηλεκτρονικά.

Τέλος, όσον αφορά την επιστήμη των μαθηματικών, τα παιδιά εξασκούνται στο να την προσεγγίζουν με βιωματικό τρόπο και να ανοίγουν τους ορίζοντές τους με πληροφορίες που δεν τις αγγίζει η σχολική πραγματικότητα. Και όλα αυτά βέβαια βοηθούν και στην προετοιμασία τους για τα παρεμφερή σχολικά μαθήματα της επόμενης χρονιάς αλλά και των Μαθηματικών διαγωνισμών αφού σύμφωνα με στοιχεία του Παραρτήματος ΕΜΕ Ημαθίας, ένα αξιοσημείωτο ποσοστό, πανελλαδικά, των παιδιών που βραβεύτηκαν σε μαθηματικές ολυμπιάδες ήταν μαθητές του Καλοκαιρινού Σχολείου της Ημαθίας.

 • ΕΜΕ Ημαθίας

  • Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία
  • Παράρτημα Ημαθίας
  • Διεύθυνση: Ολγάνου 19
   Βέροια, 59132
  • Τηλέφωνο: 23310-67107
  • Φαξ: 23310-67107
  • Ώρες Λειτουργίας:
   Δευτέρα και Παρασκευή 17:00 - 20:00
   Τετάρτη 09:00 - 12:00
  • Email: mathima0@gmail.com
  • Ιστοσελίδα ΕΜΕ Ημαθίας: http://www.emeimathias.gr
 • Τα προηγούμενα σχολεία

 • Επικοινωνία

 • Λύσε το παζλ!

       
       
       
       
       

  Κινήσεις: 0
 • Copyright © 2016
  Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία
  Παράρτημα Νομού Ημαθίας